Az energetikai jellemzők követelményrendszere

Az energetikai jellemzők tanúsítása hármas követelményrendszer szerint vizsgálja az épületet és/vagy épületrészeket.

 1. A fűtött épületrészek minden egyes épületszerkezetének hőátbocsátási tényezőinek megfelelőségét vizsgálni kell a 7/2006. (V.24.) TMN rendeletben meghatározott hőátbocsátási tényező követelményértéke szerint.
 2. Épülethatároló szerkezetA hőátbocsátási tényező
  követelményértéke

  U[W/m2K]
  Külső fal0,45
  Lapostető0,25
  Padlásfödém0,30
  Fűtött tetőteret határoló szerkezetek0,25
  Alsó zárófödém árkád felett0,25
  Alsó zárófödém fűtetlen pince felett0,50
  Homlokzati üvegezett nyílászáró (fa vagy PVC keretszerkezettel)1,60
  Homlokzati üvegezett nyílászáró (fém keretszerkezettel)2,00
  Homlokzati üvegezett nyílászáró, ha névleges felülete kisebb, mint 0,5 m22,50
  Homlokzati üvegfal1,50
  Tetőfelülvilágító2,50
  Tetősík ablak1,70
  Homlokzati üvegezetlen kapu3,00
  Homlokzati vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó1,80
  Fűtött és fűtetlen terek közötti fal0,50
  Szomszédos fűtött épületek közötti fal1,50
  Talajjal érintkező fal 0 és 1 m között0,45
  Talajon fekvő padló a kerület mentén 1,5 m széles sávban (a lábazaton elhelyezett azonos ellenállású hőszigeteléssel helyettesíthető)0,50

  energetikai osztályok, energetikai tanúsítvány
 3. Az épület számított fajlagos hőveszteségtényezőjének megfelelőségét vizsgálni kell az adott épületre vonatkozó követelményértéknek megfelelően. Az épületre vonatkozó követelményérték a tanúsítás során számítással kerül meghatározásra. A követelmény értéke a fűtött teret határoló felület és a fűtött légtérfogat arányától valamint az épület funkciójától függ.
 4. A hármas követelményrendszer legmagasabb foka az összesített energetikai jellemzőre vonatkozik. Az épületre számított összesített energetikai jellemző nemcsak az épületszerkezetekről ad információt, hanem az épületgépészeti (lakások kivételével elektromos) rendszerek energiafelhasználásáról is tájékoztatást nyújt.

Az energetikai minőségtanúsítvány az épület energiafelhasználásának hatékonyságáról és a követelményértékhez való viszonyáról ad objektív tájékoztatást. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az épület energiafogyasztását az aktuális követelményértékhez viszonyítva osztályba sorolással kell meghatározni. A „C” osztály az aktuális követelményértéknek való megfelelést jelenti. Az „A+” - „B” kategóriájú osztályok a követelményértéknél jobb, míg a „D” - „I” kategóriájú osztályok a követelményértéknél rosszabb besorolást jelentenek. Az új épületeknek a „C” kategóriát el kell érniük.


energetikai osztályok, energetikai tanúsítvány