Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány egy okirat, amely az épület energetikai tulajdonságairól tájékozat, energiafelhasználását igazolja, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítási lehetőségekre.
Az építményekre kiállított energetikai minőségtanúsítványt a lakásra vonatkozó zöldkártyának, lakcímkének illetve energiatanúsítványnak is nevezik.

Az épületekre kiállított energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A tanúsítvány készítése során a vizsgált épület éves energiafogyasztása összehasonlításra kerül (minden energiafajtát az előállításhoz szükséges primer energiára vonatkoztatva) egy ugyanolyan méretű, alakú és rendeltetésű épület energiafogyasztásával (standard fogyasztási adatokkal számolva), amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített pillanatnyi energetikai követelményeknek. Az összehasonlítás, viszonyítást követően az épület energetikai minőség szerint osztályba sorolható. Az osztályba sorolás a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória a mindenkori energetikai követelményszintnek éppen megfelelő építményt (rendeltetési egységet, lakást) jelenti. Az osztályba sorolás hasonlít pl. a háztartási gépek energiafogyasztását jelző címkéjére. A háztartási gépek esetén mára az energia címke a vásárlást befolyásoló tényezővé vált.

A tanúsítvány az osztályba soroláson kívül javaslatot tartalmaz a kedvezőbb energetikai osztályba sorolásra, azaz az energia megtakarítás elérésére. A javaslat irányulhat az épületszerkezetek hőszigetelésének javítására és épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére, sőt lakások kivételével az elektromos hálózatra is. A tanúsítás nemcsak az épületszerkezetek megfelelőségét vizsgálja, hanem az épületgépészeti és (lakások kivételével) az elektromos hálózat energia felhasználását is. Az energetikai jellemzők követelményrendszere
A javaslatok segítséget nyújtanak azonos komfort biztosítása mellett az építmény energiatudatos használatra. Tudatos üzemeltetéssel gyakran kimutatható megtakarítás érhető el.
A standard fogyasztókra kiállított tanúsítvány tartalmazza az épület energiahatékonyságát, az energiafogyasztását. A kevesebb energiát fogyasztó épületek az ingatlanpiacon mindenképpen magasabb hozzáadott értéket képviselnek.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szerint olyan épületekre (épületrészekre) kell 7/2006. (V.24.) TMN rendelet alapján elvégezni, amelyekben a belső légállapot illetve komfortállapot biztosítására energiát használnak.
Az energetikai tanúsítványt az épület egészére, illetve önálló rendeltetési egységeire kell kiállítani. Meglévő többlakásos épületeknél is célszerű az épület egészére kiállítani az energetikai tanúsítványt, mert így a tanúsítás lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és a tanúsítvány az egész épületre vonatkozó korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz.

A tanúsításhoz szükséges dokumentumok új építésű ingatlanok esetén:

  • Építészeti alaprajzok, metszetek, homlokzatok, rétegrendek
  • Műszaki leírás
  • Épületgépészeti dokumentáció (ha rendelkezésre áll)
  • Felelős műszaki vezető nyilatkozata
  • Energetikai számítás

A tanúsításhoz szükséges dokumentumok meglévő épület esetén:

  • Építészeti alaprajzok, metszetek, homlokzatok
  • Műszaki leírás
  • Épületgépészeti dokumentáció (ha rendelkezésre áll)

Ha fenti dokumentumok hiányosak, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre, úgy a helyszínen szakszerűen fel kell mérni a tanúsításnak megfelelő mértékben.
Az energetikai tanúsítvány az összehasonlíthatóság miatt standard fogyasztásra készül. A tényleges fogyasztói magatartás feltárására, energiahatékonyságának egyedi megoldására szélesebb körű vizsgálattal az energia audit adhat pontosabb választ.

energetikai tanúsítvány, hőkamera