Mikor érdemes energetikai tanúsítványt készíttetni?

  • Használatba vételi engedélyezés során és adásvétel esetén, tartós bérlet, 1000 m2-nél nagyobb hatósági rendeltetésű állami tulajdonban lévő épületek esetén kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása. A kivételeket lásd: nem szükséges energetikai minőségtanúsítvány kiállítása.
  • Építmények üzemeltetésével kapcsolatos energiamegtakarítási lehetőségek feltárására, beruházások tervezéséhez javasolt az energetikai tanúsítvány elkészítése.
  • Eladásra szánt ingatlanoknál a vevő még a vételt megelőzően tájékozódhat az adott épület (épületrész) energiahatékonyságáról. A vevő vételi döntését várhatóan elősegíti a tanúsítvány többlet információ tartalma.
  • Az épületen korábban elvégzett energiafogyasztást csökkentő beruházások az épület energiafogyasztását csökkentik. Az energetikai beruházásoknak köszönhetően a tanúsítás során az épület esetlegesen kedvezőbb energetikai osztályba sorolható, ami várhatóan az ingatlan értékesítését kedvezően befolyásolja.
  • A tanúsítvány javaslatokat tartalmaz az építmény kedvezőbb energetikai besorolás eléréséhez szükséges beruházásokról. Így az eladó még az ingatlan értékesítése előtt az épület energetikailag gyengébb pontjainak javítása érdekében korszerűsítéseket végezhet egy magasabb besorolás elérése érdekében. A magasabb besorolás vélhetőleg az értékesítés segíti.
  • Az energetikai felújítás pályázatok és banki hitelek elbírálásához kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése és annak benyújtása.
  • Meglévő többlakásos épületeknél is célszerű az épület egészére kiállítani az energetikai tanúsítványt, mert így a tanúsítás lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és a tanúsítvány az egész épületre vonatkozó korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz.

energetikai tanusitvany, hőkamera