Energia megtakarítási ötletek, javaslatok

Épületek

Az épület energiafogyasztását az épületszerkezetek és az épületgépészeti rendszerek alapvetően meghatározzák, de az épületet használók fogyasztási szokásai jelentősen befolyásolják. A tanúsítvány a fogyasztási szokásokat standardizált fogyasztással veszi figyelembe az objektív összehasonlíthatóság miatt. A fogyasztói magatartás jelentősen befolyásolja a tényleges energiafelhasználást. Ezért fontos, hogy a megfelelő hő- és közérzet biztosítása mellett energiatudatosan használjuk az éppen a rendelkezésünkre álló energiarendszereinket.

  • A fűtési idényben alacsonyabb helyiséghőmérséklet alacsonyabb energiafelhasználást jelent. Számításokkal igazolható, hogy tartósan 1°C-kal csökkentett helyiséghőmérséklet ~ 5%-kal csökkenti a fogyasztást.

Közlekedés

Közlekedésben javasolt a gazdaságtalan vezetési szokások megváltoztatása helyes vezetéstechnika felé.

  • Az útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz, megengedett sebességhez igazodva az egyenletes sebesség tartása kedvezőbb üzemanyag fogyasztást eredményez, mint gáz és fék vadul történő kezelése során tapasztalt fogyasztás.
  • Szükség szerinti megállások számát a közlekedési viszonyokhoz kell illeszteni, mert indulásnál lényegesen nagyobb a fogyasztás, mint az egyenletes haladásnál. Pl. célszerű a forgalommal együtt haladva sávot váltani, ha látjuk, hogy az előttünk lévő sávban torlódás van (pl. busz után.)
  • Piros lámpát nem tudjuk befolyásolni, ha folyamatosan rámegyünk 10 cm-eket. Zöldnél egyenletesen gyorsítva kapcsoljunk fel, ahogy a forgalom engedi.
  • Ahogy a forgalom engedi a legjobb, ha 4-esben megyünk a városban (és nem marad 3-asban 50 km/h-val).
  • Motorfékkel, visszakapcsolással való lassítás kedvezőbb, mint a fékezés.

A helyes vezetéstechnikai módszereket a biztonságos közlekedés megtartása mellett körültekintően kell alkalmazni!Zöld energia, zöld környezet